Basic General Knowledge for all Part 1 - Knowboy

Basic General Knowledge for all Part 1

Basic General Knowledge Part 1 Updated Questions with Answers.


1. Who is the President of the BCCI?  

Ans. Vinod Rai and C.K. Khanna (has appointed by Supreme court on 2017).

2. Hitler party which came into Garmany power in 1933 is known as? 

Ans. Nazi Party (founded by Anton Drexler in 1920).

3.FFC stands for?

Ans. Film Finance Corporation.

4. When Hockey was Introduced for women?

Ans. 1980 in the Moscow Olympic.

5.First Indian who won Nobel Prize?

Ans. Rabindranath Tagore in 1913 in Literature.

6. Who is the Founder of the BJP (Bharatiya Janta Party)?

Ans. Syama Prasad Mukherjee in 1951.

7. C. V. Raman Knowns For?

Ans. Raman Effect in Physics.

8. When Gandhiji launched Kheda Satyagrah? 
Ans. 1917 in Gujrat for Supporting the peasants.

9. Who is the First woman president of Singapur?

Ans. Halimah Yacob, elected on 2017.

10. First Indian to go to the moon?

Ans. Rakesh Sarma on 2nd April 1984.

11. Who  Established Atmiya Sabha?

Ans. Raja Ram Mohan Roy on 1815.

12. First China War was battled between?

Ans.China and Britain in 1839.

13. World Red Cross and Red Crescent Day are annually celebrating on?

Ans. 8 May.

14. Where Film and TV foundation of India is situated?

Ans. Pune. 

15. DRDO stands for?

Ans.The Defence Research and Development Organisation.

16. What is the name of the world’s most advanced weather satellites?

Ans. GOES-S, Launched by NASA.

17. Durand Cup is related to?

Ans. Football.

18. India's first passenger train system started where and when?

Ans. Bombay to Thane on 16 April 1853.

19. Who Established Fort William college and when?

Ans. Lord Wellesley on  1800.

20. NCERT full form?

Ans. National Council of Educational Research and Training.

21. Who established the Indian National Congress?

Ans. Allan Octavian Hume, Dadabhai Naoroji, Dinshaw Wacha, Womesh Chunder Bonnerjee.

22. India's first election was done on?

Ans. 1951.

23. Who Established TATA Group?

Ans. Jamsetji Tata on 1868.

24. Which Indian state government has established State Sanskrit Education Council? 

Ans. Delhi for improving the education of Sanskrit.

25. Which company launched the world’s first 5G?

Ans. Huawei.

26. Which country was banned in Olympic?

Ans. Russia in 2014.

27. Who invented logarithm tables?

Ans. John Napier.

28. What are the name of the world first car company and established date?

Ans. Ford Motor Company established in 1886.

29. Who Known as Flying Sikh of India and Why?

Ans. Milkha Singh For Broke the record of 400m in Olympic held on 1960.

30.ISRO was Established In?

Ans. 15Aug 1969.


Basic General Knowledge for all Part 1 Basic General Knowledge for all Part 1 Reviewed by The innovative on April 17, 2019 Rating: 5
Powered by Blogger.